keskiviikko 12. marraskuuta 2008

Herkullista!

Tiedän paljon hyviä nettisivuja, mutta niiden järjestäminen omiksi suosikeiksi ei ole ollut riittävän tarkkaa. Nyt olen löytänyt oivallisen ja helppokäyttöisen apuvälineen tiedon järjestämiseen eli Delicious-kirjanmerkkisivuston. Vinkin sain eräässä koulutuksessa.

Aluksi tein harrastuksiini liittyvät käyttäjätunnukset. Siellä mulla on asiasanoina mm. puutarha, kasvit, kierrätys, reilukauppa, viro, keskiaika, kirjallisuus, käsityöt, neuleet, ompelu, vaatteet ja radio. Luulin, että sivustosta olisi iloa vain vapaa-ajalla. Sitten tajusin, että mulla on erittäin paljon työhön liittyviä kirjanmerkkejä, jotka pitäisi järjestää selkeämmin. Lisäksi on kätevää, kun kirjanmerkit kulkevat aina mukana. Tein siis toiset käyttäjätunnukset, nyt työasioita varten. Mulla on sivustoissa eri käyttäjätunnukset, mutta sama salasana.

Ideana on, että tallennetuille nettisivujen kirjanmerkeille annetaan asiasanoja/avainsanoja/tageja. Näin esimerkiksi mulla on kirjanmerkki British Libraryyn ja sen asiasanat ovat britishlibrary, kirjastot ja tietokannat. Asiasanat on yksittäisiä sanoja, ei esim. sanapareja. Näin toi British Librarykin oli pakko kirjoittaa yhdeksi sanaksi... Hyötykasviyhdistyksen asiasanat ovat puutarha ja yhdistys.
Esimerkkejä työhön liittyvistä asiasanoistani: clipart espoo HelMet helsinki keski-espoo kirjallisuus kirjastosarjakuva kirjastot kirjavinkkarit kongressinkirjasto lukufiilis matkahuolto

Kannattaa tutustua, osoite on http://delicious.com/

7 kommenttia:

Elsa kirjoitti...

pitänee ajan kanssa tutustua, toisaalta olen niin kiinni kaikkiin nettijuttuihin, etten tarvitsisi enää yhtään lisäinnostusta!

aleksi kirjoitti...

aika nörttiä.. j sekava teksti :)

Irkku kirjoitti...

EI OLE SEKAVA TEKSTI!
Kuten mä jo kirjoitin, kyse on vain omien kirjanmerkkien/asiasanojen/tagien käyttämisestä. Helppo homma, ei tarvitse kummemmin perehtymistä. Klikkaa jotain mun asiasanaa, niin näet, miten se on asiasanoitettu.

Mun mielestäni systeemi on tosi hyödyllinen. Aiemmin mulla oli suosikeissa otsikkoja ja niillä alaotsikkoja. Esimerkiksi käsityöt-otsikon alla saattoi olla lehdet, ohjeet, nettikaupat yms. Toi oli nyt lälläriesimerkki. Mielestäni systeemi lisää tarkkuutta omien kirjanmerkkien haussa.

Ainoa homma tässä on keksiä kuvaavat asiasanat. Yleensä mulla on niitä 2-5 kpl.

aleksi kirjoitti...

on se sekava ..ethän mitään sivustoa perustanut vaan käyttäjä tunnukset kirjanmerkkisivulle :)

kyllä mä ton palvelun tiiän.. onhan se ollut jo vuosia olemassa ja oon kato nörtti ja mun kuuluu tietää noi.

Irkku kirjoitti...

KIITOS, nyt ilmaisit selkeästi, mikä oli pielessä. Tein korjaukset.

Elsa kirjoitti...

Joo, pidetään itsenäisyyspäivä mielessä!

Elsa kirjoitti...

ps. kyllä mun blogissa lukee et neljä palloa...MUTTA NE OLI TOSI PIENIÄ!!