sunnuntai 1. huhtikuuta 2012

Parvekeviljelyä



Kevään myötä blogini on noussut haudasta - tosin se ehti ollakin siellä yli vuoden...

Haaveiletko parvekeviljelystä? Älä kuitenkaan istuta porkkanoita - ne kasvavat hitaasti, eivätkä ole erityisen kauniita. Tomaatit, salaatit, yrtit ja vastaavat kasvavat hyvin ja kaunistavat parveketta. Ruusupavuista tai vaikka herneistä voi istuttaa näyttävän näköesteen ja syödä sadon syksyllä pois. Salaattia kannattaa kasvattaa siementen lisäksi kaupan purkkisalaatista. Katsot vaan, että juuret ei ole kuivuneita. Syö ensin salaatti pois. Leikkaa se niin, että kasviin jää parin sentin tynkä. Silloin et leikkaa kasvupistettä pois. Purkkisalaatti tekee parvekkeella toisen sadon. Siemenestä istutetusta salaatista saat kaksi satoa. Pikaisesti satoa saat, kun laitat vaikka neljä purkkisalaatin jämää ja siemeniä ... Voit laittaa parvekelaatikkoon eri salaattilajeja ja poimia niistä satoa lehti kerrallaan.

Nyt on myös hyvä hetki lainata kirjastosta puutarhakirjoja, joista voi perehtyä viljelyyn tarkemmin. Nämä hyvät kirjat oli äsken hyllyssä: Salaattikirja : viljelyvinkit ja ruokaohjeet ja Lena Israelssonin Citypuutarhat  Marttojen sivuilla on myös tietoa parvekeviljelystä:  Hyötykasviyhdistyksellä on erilaisia tapahtumia ja myyjäisiä, joista erityisesti taimimyynneissä kannattaa käydä.

Mullaksi parvekeviljelijän kannattaa ostaa kesäkukkamultaa, sellaista, joka sisältää kastelukiteitä. Parvekelaatikon multahan kuivuu nopeasti. Parvekkeella kannattaa olla tarkka, ettei viljelyastiasta, ruukusta tai kassista valu vettä alakertaan. Muuten saa niskaansa tosi vihaiset naapurit. Mulla on käynyt niin viime kesänä, kun parvekelaatikoissa oli tavallista multaa. Kastelukiteet myös pidättää veden hyvin mullassa.

Onnea viljelyyn!

PS. Yllä oleva kuva on mun lasittamattomalta parvekkeeltani parin vuoden takaa. Jos haluat kasvattaa tomaatteja, ne helpointa ostaa taimina. Taimia olen muuten käynyt ostamassa Tallinnassa...

Ei kommentteja: