keskiviikko 14. kesäkuuta 2017

Parvekkeella, Jätkäsaaressa


Supaga-viiniköynnös rehottaa parvekkeella; enpä olisi uskonut vuoden alussa, kun se näytti onnettomalta karahkalta.


Narut on kiinnitetty katossa oleviin koukkuihin. Epäilen, että koukkuja pitää tänä kesänä laittaa vielä lisää. Supaga on muuten latvialainen viiniköynnös, joka kestää pakkastakin. Se viihtyy happamassa eli rhodomullassa. 


Viiniköynnöksen kylmältä suojaavassa termo-ruukussa kasvaa omassa saviruukussaan mehikasvi. Sen olen ostanut muutama vuosi sitten Tallinnasta torilta. Mehikasvi on selvästi rakastunut viiniköynnökseen, kun se on noin kovasti ryhtynyt poikimaan. Mehikasvi tuli tuohon talvea pakoon.


Pelargoniat ovat säilyneet, huonosta hoidosta huolimatta, yli talven.Mulla on tällaisia amppeleita kaksi. Amppelissa kasvaa siro lankaköynnös ja sen kaverina punainen kukka, jonka nimeä en taaskaan muista. Lankaköynnös muuten selvisi talven yli kukkalaatikossa; sisälläkin sitä voi kasvattaa. Pullo on varmistamassa veden saantia, koska olen lähdössä reissulle viikoksi. Mun miehen pitää se aika huolehtia kasveista, etteivät ne kuole matkan aikana.


Etualalla on ruokakaupasta ostettu ruohosipuli, nupullinen samettiruusu sekä kahta lajia timjamia. Laatikossa kasvaa myös kukkia sekä sileä- ja kähärälehtistä persiljaa. Odottelen, koska köynnöskrassit ilmaantuvat mullasta ritilää pitkin kasvamaan.


Virolaisen Erk-tomaatin vieressä kasvaa basilikaa; ne ovat parhaat kaverit. Runkotomaatteja laatikossa on neljä. Erkin lisäksi raidallinen Tigerella, lähes mustia pikkutomaatteja tekevä Black cherry ja Tolstoi. Millainen se lieneekään.


Erillisessä purkissa kasvaa runkotomaatti Valge klar, joka on saanut nimensä omenan mukaan. Liekö sama kuin meidän Valkea kuulas? Tämä näytti surkealta, mutta nyt kasvin kunto on parempi ja yksi pikku tomaattikin on tuloillaan. Ehkä tästäkin vielä kunnon tomaatti tulee?

Valge klar kasvoi ensin isossa laatikossa, mutta siirsin sen ruukkuun, koska se näytti huonolta. Nyt isossa kasvaa Black cherry, joka onkin runko-, eikä pensastomaatti.

  

Viiniköynnöksen viereisessa ruukussa kasvaa tuuhea kasvi sekä kehnosti kasvava kasvi. Selvitän niitten nimet ja kerron sitten. Muista laittaa kasveihin nimikyltti, niin muistat mitä ne ovat!

 

Lopuksi parvekeviljelijän salaiset aseet:
kaunis hamppunaru, vesisäiliöiksi muovipulloja, saviset kastelutulpat ja vaikka tollaset pikkuiset vesisäiliöt. Niistä näkee, pitäiskö taas kastella. Kuvassa on puolen litran pullo, mutta 1,5 - 2-litraiset säilövät sisällään toki paljon enemmän vettä. Muista tehdä pullon pohjaan reikä! Parhaiten se onnistuu kuumennetulla neulalla.Ai niin, vielä yksi juttu. Kirvat yrittivät hyökkäystä yhteen kasviin. Litistin kaikki mitkä näin ja sitten tein mäntysuopaliuosta. Yhteen litraan lämmintä vettä vispataan 0,2 - 0,3 l mäntysuopaa. Sitä suihkutetaan 3 - 4 iltana kasviin. Tällä erää kirvat hävisivät, mutta koitan olla tarkkana! Kirvoja tulee helposti, jos kasvit kärsivät kuivuudesta. (Kauniissa lasipullossa ei ole limonaadia, vaan hurjaa kirvankarkoitusliuosta.)


Amppelissa kasvaa kesäkurpitsa suuressa altakasteluruukussa. Nyt vaan odottelen satoa.

Mukavaa kesää!

PS. Perhanan perhana! Löysin taas kirvoja. Menenkin tästä suihkuttelemaan...


1 kommentti:

Tiiu/Puutarhahetki kirjoitti...

Kivoja ratkaisuja parvekeviljelyyn! Hyvää marraskuuta sinulle!