torstai 28. kesäkuuta 2012

Juhannus Tallinnassa - Jaanipäev Tallinnas

Olin Tallinnassa viettämässä juhannusta Riston ja ystävieni Outin ja Tiinan kanssa. Juhannus on Virossa yhä vanhalla paikallaan eli aatto oli lauantaina.

Olimme majoittuneet Tallink City -hotelliin, joka on siisti ja ruma.  Hotellin aamupala on edelleen monipuolinen ja tylsä; tavallinen hotelliaamiainen siis.

Perjantaina, heti maihin tultuamme, kävin Riston kanssa kaunistautumassa Vana Viru ilusalongissa, jossa olen ollut asiakkaana jo kymmenisen vuotta. Minä olin jalka- ja kasvohoidoissa ja leikkautin tukan, Risto leikkautti tukan ja parran. Koko hupi maksoi meille yhteensä muutaman euron alle satasen. Opin taas viroa: Mu küüned on lakatud, nende peal on kristalid. (Äännä: Mu kyynet on lakkatut, nente peal on kristallit. Suomeksi siis: Kynteni on lakatut, niiden päällä on kristallit.) Siis mitkä kumman kristallit? Kummankin isonvarpaan (viroksi suurvarvas) kynnen päälle on liimattu kolme pientä "kristallia". Myöhemmin mm. haahuilimme kaupungilla ja ihailimme vanhoja rakennuksia, jälleen kerran. Ehdin kuitenkin Riston kanssa välillä piipahtaa Keskitorilla (Keskturg), josta ostin suuret keltaisen kesäkurpitsan taimet. Hintaa rotevilla kasvinaluilla oli euron kappale, joten hankinta oli hyvä. Nyt kurpitsat ovat jo palstallani. Suosittelen kaikille palsta- ja parvekeviljelijöille taimien hankintaa Viron toreilta! Makeita kirsikoita (murel) ostin kilon, ja ne maksoivat 4,50 e. Suomessa hinta on kympin verran.

Kävimme lauantaina mm. lempitorillani Nõmmessa. Mukaan lähti potillinen pieniä basilikan taimia - ne istutan huomenna parvekkeelle runkotomaattien juurelle. Ostin myös iisopin taimen; iisoppia kutsutaan köyhän laventeliksi. En tiedä, mihin sitä käytetään, mutta se on hyvä perhoskasvi. Kasviparat kulkevat Virosta Suomeen repussani tai kangaskassissa, joten monesti niistä katkeaa muutama lehti. Ne kuitenkin aina toipuvat matkan rasituksista.

Torilta kannattaa ostaa hedelmiä, marjoja, sieniä, sipuleita ja valkosipuleita. Niin ja hapankaalia! Itse asiassa vaikka mitä... Virolaisia isoja ja makeita mansikoita sekä pulleita herneitä ostin molempia kilon. Mansikat syötiin iltapalana punaviinin kera.

Lauantai-iltana eli juhannusaattona oli tarkoitus mennä juhannusjuhliin Rocca al Maren ulkoilmamuseoalueelle, mutta Tallinnassa satoi reilusti koko päivän. Illan ohjelmanmuutos ei kuitenkaan ankarasti pänninyt. Ainahan löytyy vaihtoehtoista ohjelmaa!

Sunnuntaina ihailimme edelleen vanhoja, rappioituneita taloja. Kävimme myös keväällä avatussa merimuseossa Lennusadamissa (äännä: lennusatam, suomeksi lentosatama). Museo oli upea, mutta liian sotaisa minun makuuni.

Seuraava Vironmatkani on viimeistään 8. syyskuuta, jolloin matkaseuranani tulee olemaan työtovereita. Matkan teemana on tuolloin sadonkorjuu, joten käymme ainakin Nõmmen torilla (!) ja illalla menemme oopperaan.

Tervemenoa Tallinnaan!

PS. En ostanut yhtään korviksia.


Neulegraffiteja Viru-keskuksen alla olevalla bussiasemalla

Risto onnellisena terassilla, varmaankin tumma olut edessään

Ryhdyin Rahva raamat -kirjakaupan kanta-asiakkaaksi. Sain syntymäpäivän vuoksi 10% alennuksen.

Suojeltu rakennus keskustassa

Rappioromantiikkaa

Lisää rappioromantiikkaa

Saunan nimessä ei ole kuolema, vaan sauna on nimetty Hra Kalmin mukaan. Suomeksi siis Kalmin sauna, virosta kun genetiivin n on kulunut pois...

Näin No Bananas -firma rahastaa Viru-keskuksessa turisteja

Suklaakahvilassa Tallinnassa


Seuraava käsityöni?


Mäkin haluan tornin takapihalle!

Merimuseon tyylikkäästä vessasta


Ei kommentteja: