keskiviikko 4. heinäkuuta 2012

Parvekkeella neljäs heinäkuuta

Kastelukannu ja sen kaveri
Minulla on pieni, lasittamaton parveke, jossa kasvaa sitä sun tätä. Parvekkeelleni mahtuu pieni pöytä, tuoli ja penkki. Lattialla on rullalle meneviä puulaattoja. Parvekkeella on myös kolme peltistä  Ikean kaappia, jotka ostin tänä keväänä. (Kaapeissa on kukkaruukkuja, kierrätyslasia, metalleja, palautuspulloja yms.) Hintaa niille tuli yhteensä noin 120 e. Täsmälleen samoja ei enää Ikeasta löydy. 

Peltiset isot parvekeruukut kannattimineen olen hankkinut neljä vuotta sitten Ikeasta, jossa myydään edelleen vastaavia. Ruukkujen pohjalla on salaojituksena leca-soraa. Sen olen laittanut joko nailonverhokankaasta ommeltuun pussiin tai sukkahousun lahkeeseen, jonka olen solminut kiinni. Näin soraa voi käyttää vuodesta toiseen uudelleen. Multana käytän kesäkukkamultaa, jossa on kastelukiteitä. Mullan vermikuliittirakeet imevät itseensä runsaasti vettä, mikä harventaa kasteluvälejä. Myöskään veden valumista alakerran parvekkeelle ei tarvitse pelätä, koska kasteluvesi imeytyy nopeasti multaan.

Jokunen viikko sitten ostin runkotomaateille ruukut & alustat Bauhausista. Molemmat isot ruukut alustoineen maksoivat yhteensä noin 20 e. Ostin neljä vuotta sitten saman valmistajan pienempiä ruukkuja ja hyvin ne ovat kestäneet. Amppeleina mulla on suomalaisen valmistajan metallisia amppeleita, jotka nekin ostin monta vuotta sitten. Samoja, niin mustina kuin valkoisinakin, löytyy esim. Anttilasta. En halua parvekkeelleni rumia, koukullisia muoviruukkuja, joissa myydään niin kesäkukkia kuin amppelitomaattejakin.

Osan taimista ostan edullisesti Tallinnan toreilta tai Hyötykasviyhdistyksen myyjäisistä, osan kasvatan itse. Tänä vuonna kasvatin pensaskrassit ja nyt odotan mielenkiinnolla kukkia. Niitten pitäisi olla väriltään lähes mustia... Ruusupapujen taimet on myös itse kasvatettu.

Basilikaa ruukussaan
Amppelin vieressä on metallipallo, joka karkottaa noita-akat pois parvekkeelta.

Virolaisessa amppelimansikassa on kauniit kukat. Minulla on myös toinen samanlainen mansikka; syksyllä ne päätyvät kasvimaalle kasvamaan. Keväällä voin halutessani kaivaa ne maasta ja laittaa taas parvekeruukkuun.
Ruusupapujen juurella pilkistää pieniä vihreitä sirkkalehtiä
Ruusupavuissa on kukkanuppuja. Ruusupavut kiipeävät narua pitkin kohti kattoa.
Pensastomaateissa on jo runsaasti vihreitä pikkutomaatteja
Pensaskrassia kasvaa sekä parvekelaatikossa että amppelissa. Nuppuja ei niissä vielä näy.

Runkotomaattien juurella kasvaa muutama basilika; ne tykkäävät toisistaan.  Aleksi on tehnyt vuosia sitten tuon ruukusta pursuavan ukkoporukan, joka vartioi tomaatteja.
Paprikoita valmistumassa
Oreganoa, persiljaa ja basilikaa pienissä altakasteluruukuissa
Runkotomaatit kiipeävät naruja pitkin kohti kattoa, jossa on tanko.

Valoa parvekkeelle saa roikasta

Tähän ämpäriin kerään jätettä kasvimaakompostia varten. Kasvimaasta kirjoitan seuraavaksi.

1 kommentti:

Plg kirjoitti...

Kerrohan, mistä saa rullattavia puutralleja parvekkeelle? :O En ole nähnyt ja ne ois tosi hyvät meille(kin)!