keskiviikko 29. kesäkuuta 2016

Apua, etana partsilla!


Kesäkuun alkupuolella ostin kauppatorilta kaksi kurkun tainta. Niiden mullan mukana oli tullut etana, joka saikin lentävän lähdön! Muita etanoita en ole onneksi nähnyt. Kurkut asustavat isossa emaliämpärissä, koska ruukut ja muut astiat ovat varattuja. Lisää ruukkuja en halua ostaa, sillä ne pitää saada talveksi siististi jemmaan. (Kasvusäkit yms. ovat tästä syystä hyviä.) 

Reiättömän ämpärin pohjalla on vanha pesupussi, jossa on leca-soraa. Näin sora säästyy myös ensi vuodelle. Nyt ei auta muu, kuin kastella varovasti.


Edessä näkyvä pöheikkö on persiljaa. Sunnuntaina keräsin satoa, lehdet ja varret erikseen. Varret voi käyttää kasviliemen, -keiton tms. teossa, joten niitä ei kannata heittää kompostiin ennen keittämistä.


Tässä on hieno lehtipersiljasaaliini. Kähäräpersiljaa mulla on myös.


Mulla on kaksi paprikaa yhdessä ruukussa ja ne kukkii sekä tekee hedelmää. Yksi asustelee itsekseen - niinpä se kasvattaa pitkää vartta, voi hyvin ja tekee pieniä kukkia.


Krassit kukkii kauniisti. Tiesitkös, että niitten kukkia, ja siemenkotia, voi syödä? 


Tällasia ruukkuja on kolme. Jostain syystä nää krassit ei kuki.


Siirtelin vähän kasveja, koska leikkasin persiljan niin paljaaksi. (Muista jättää sentin, parin tyngät, niin saat jatkossakin satoa!) Siirsin mm. Haapsalusta ostetun miljoonakellon tohon eteen valumaan.


Minulla on kolmen mansikan mansikkamaa tomaattilootan alla. Sillä on kaverinaan timjami, joka ei ole vielä löytänyt kotia. Mulla on tarkoitus ripustaa mansikkaruukku katonrajaan keikkumaan, mutten vielä ole löytänyt hyvää amppelia. Pitääkö mun se virkata vai uhrata vanha teepaita tuohon ylevään tarkoitukseen?

Mukavaa kesää, kasvattakaa ainakin yrttejä!


1 kommentti:

M.T. Ainasoja kirjoitti...

Etana parvekepuutarhassa saattaisi saada aika paljon tuhoja aikaan, jos sitä ei ehtisi huomata ja torjua ajoissa. Meillä kasveja rouskuttelevat vain kaalikoin toukat.